کتاب گزیدهای از بزرگ ترین نظامهای روان شناسی تحولی برای دانشجویان رشته روانشناسی به عنوان كتاب مبنایی تدوین شده است. این کتاب در دو بخش و یازده فصل تدوین شده است.
روانشناسان رشد در پی آن هستند تا چگونگی رشد انسان را در طول زمان تعیین کنند، برای تحقق این هدف روانشناسان رشد، رفتار افراد را در سنین مختلف به دقت مورد مشاهده قرار میدهند. از سوی دیگر روانشناسان رشد به تبیین رشد میپردازند که در آن دو الگوی عمومی و اختصاصی را مد نظر دارند. سومین هدف روانشناسی رشد این است که حاصل مطالعات توصیفی و تبیینی خود را در مورد رشد در جهت مثبت رشد انسان به کار بگیرد و رشد انسانها را به حداکثر برساند. این جنبه کاربردی رشد خصوصاً به کودکان و نوجوانانی که به دلایلی دچار نارسایی در رشد شدهاند، میپردازد.
مباحث کتاب روانشناسی تحولی
- بخش نخست (نظریه های روانپویشی از فروید تا عصر حاضر)
- روان تحلیلگری سنتی
- فروید در آغاز هزاره سوم
- استقرار روانشناسی من
- آنا فروید، سردمدار جنبش روانشناسی من
- اریکسن و تحکیم روانشناسی من
- نظریه های روابط موضوعی و روانشناسی خود
- چهارچوب کلی نظریههای روابط موضوعی
- ملانی کلاین: بنیانگذار مکتب انگلیسی روابط موضوعی
- جان بالبی و نظریه دلبستگی
- وینیکات و روابط مادرانه
- مارگارت ماهلر: تولد روانشناختی فرد
- کرنبرگ، یک نظریه تألیفی
- بخش دوم (نظریههای شناختی)
- نگاهی اجمالی به نظریه ژان پیاژه
- الگوهای پردازش خبر در تحول شناخت و نظریههای نوپیاژهای
روانشناسی رشد یا روانشناسی تحولی که در سالهای گذشته با عنوان روانشناسی ژنتیک شناخته میشده، شاخهای از علم روانشناسی است که به توصیف و تبیین تغییرات در طول زندگی فرد میپردازد و از رشتههای مختلف زیستشناسی، جامعهشناسی، تعلیم و تربیت و پزشکی کمک میگیرد. اگر چه روانشناسی رشد به تمام مراحل زندگی انسان از تولد تا مرگ میپردازد، اما بر کودکی و نوجوانی تأکید دارد.