جناب آقای جلال الدین محمد سال 604 هجری در شهر بلخ چشم به جهان گشود اسم پدر وی محمد بود که به سلطان العماء بهاء الدین معروف بود او نیز مردی سخنران از اکابر صفویه بود ،جلال الدین توانست در طول مدت زندگیش به مسافرت های زیاد برود و با افراد مشهور زیادی دیدار داشته باشد وی زمانی که جلسه برگذار میکرد جمعیت زیادی به دور او جمع میشدن همچنین او دوستی و رابطه عاشقانه بسیار خوبی با شمس داشت و در طول 68 زندگی خود با استادانی از جمله:شیخ عطار ،کمال الدین عدیم،ترمذی،محی الدین عربی آشنا شد.
در نهایت در سال 672 قمری بر اثر بیماری ناگهانی فوت نمود و چهل روز در بلخ برای وی از جمله جوانان و علما در سوگ نشسته بودند.
بهترین آثار مولانا جلال الدین محمد بلخی
کتاب های شعر مولانا عبارت اند از
1.کتاب دیوان شمس تبریزی
این کتب که بعنوان دیوان کبیر شناخته میشود در بردارنده رباعی ها و غزل ها مولانا است در این دیوان شعرهای با زبان ترکی و یونانی دیده میشود ولی بیشتر عنوان های شعر آن فارسی است.
2.کتاب مثنوی معنوی
از مثنوی معنوی به عنوان قران پارس یاد میشود مهم ترین اثر عرفانی محسوب میشود که شامل شش دفتر و بیست و هفت هزار بیت به وجود آمده،ساختار پیچیده این کتاب باعث شده تا عنوان و موضوع صد ها کتاب قرار بگیرد .
کتاب های منثور جلال الدین بلخی
مولانا علاوه بر شعر توانسته کتاب های منثور هم به چاپ برساند.
1.کتاب فیه ما فیه
یکی از بهترین اثر منثور مولانا مجوعه ای از گفتارهای وی پس از درگذشتش جمع آوری شد فیه ما فیه نام دارد ،نثر طبیعی که در این کتاب وجود دارد یکی از عالی ترین نمونه های نثر عرفانی نیز است.
2.کتاب مکتوبات
مجموعه نامه های که جلال الدین برای اطرافیان خودش نوشته کتاب مکتوبات را به وجود آورده مخاطبان این نامه ها بیشتر مردهای سیاسی زمانه و گاهی افرادی از خانواده مولوی بود.