از آنجایی کودکی یکی از سرنوشت ساز ترین دوره های زندگی انسان است ،انتخاب نخستین منابع آموزشی بسیار مهم است. کتاب ها از مهم ترین منابع تغذیه فکری کودکان هستند در نتیجه کتاب های خوب کودک می توانند به شیوه ای موثر روی ذهنیت کودک تاثیربگذارند.کتاب خوانی برای کودکان تمرینی برای کسب مهارت های اجتماعی ،تعامل و گفت و گو با دیگران و نیز تمرین خوب گوش دادن به شمار می رود .ادبیات کودک در ایران نزدیک به یک قرن سابقه دارد، در این مقاله قصد داریم به معرفی بهترین نویسندگان کودک و نوجوان در ایران بپردازیم.
برترین نویسندگان کودک و نوجوان در ایران
از برجسته ترین نویسندگان ایرانی در زمینه ی کودک و نوجوان می توانیم به نویسندگان زیر اشاره کنیم :
1. مصطفی رحماندوست :
مصطفی رحماندوست از معروف ترین نویسندگان در این زمینه است .ایشان را پدر شعر کودک ایران می دانند چراکه تلاش های قابل تقدیری جهت رشد ادبیات کودک و نوجوان داشته است.رحماندوست بیش از 314 ثر برای کودکان و نوجوانان نوشته است و بیش از 6 میلیون نسخه از آثارش به فروش رسیده است.به عنوان یکی از معروف ترین شعر های این نویسنده می توانیم به شعر صد دانه یاقوت که همه ما با آن خاطره داریم اشاره کرد.
2.هوشنگ مرادی کرمانی
هوشنگ مرادی کرمانی از برجسته ترین نویسندگان ایرانی است ،در آثار او زندگی واقعی و طنز درهم آمیخته می شود.آثار این نویسنده به زبان های آلمانی ،انگلیسی ،عربی و فرانسوی ترجمه شده اند.به عنوان مهم ترین اثر هوشنگ مرادی کرمانی می توانیم به قصه های مجید اشاره کنیم که در سال 1353 منتشر شد و بعداز تبدیل شدن به یک سریال تلویزیونی بسیار مورد توجه مخاطبان قرار گرفت.
3. مهدی آذر یزدی:
زبان داستان های این نویسنده بسیار ساده و شیرین است .آذر یزدی شخصی بود که برای اولین بار به ضرورت داستان نوشتن برای کودکان و نوجوانان پی برد و در این زمینه شروع به فعالیت کرد.سالروز در گذشت آذر یزدی 18 تیر ماه روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نام گرفته است ،به عنوان یکی از برجسته ترین کتاب برای این نویسنده می توانیم به کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب اشاره کنیم .
4. افسانه شعبان نژاد:
خانوم شعبان نژاد فعالیت خود را در حوزه ادبیات کودک و نوجوان از سال 1360 آغازکرد.او مدتی سر دبیر برنامه خردسالان در رادیو بود.تا کنون بیش از 400 عنوان ازایشان در حوزه ی شعرو ادبیات کودک و نوجوان منتشر شده است.کتاب شیشه و آواز او برنده ی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شد .همچنین کلاغه به خونش نرسید معرف خوبی برای شناخت افسانه شعبان نژاد است .
5.منوچهر احترامی :
حقوق دانی که هرگز به کار وکالت نپرداخت و علاقه اش نویسندگی باعث شد تا نامش به عنوان نویسنده و طنز پرداز در تاریخ ادبیات ایران ماندگار شود.منوچهر احترامی در دوران حیاتش بیش از 50 کتاب برای کودکان منتشر کرده است .
6. محمود کیانوش :
محمود کیانوش هم در زمینه ی کودک و نوجوان آثاری از خود به جای گذاشته است و هم برای بزرگسالان داستان های دلنشینی خلق کرده است.او یکی از پیشگامان شعر منثورآهنگین به شمار می آید.او با عضویت در شورای کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سردبیری نشریات مختلف مثل سخن خدمات زیادی به ادبیات ایران کرده است.
7.سوسن طاقدیس :
قاسم نیا از شاعران و نویسندگان موفق ایرانی است ،او در دوران کودکی مسئولیت نگهداری از بچه های کوچک تر خانه را به عهده داشت و با قصه گفتن برایشان به قدرت واژه ها پی برد.او کار حرفه ای برای کودکان را با کیهان بچه ها آغاز کرد ودر سال 1386 جایزه کتاب سال را برای قدم یازدهم از آن خودش کرد.
8.شکوه قاسم نیا:
شکوه قاسم نیا که بیشتر به شعر های کودکانه که سروده مشهور است .بی شک جز بهترین نویسندگان کتاب کودک ایرانی است.این نویسنده جوایز متعددی را هم از آن خود کرده است. همچنین دو دیپلم افتخار در یازدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان دریافت کرده است . تا کنون از این نویسنده بیش از 150 عنوان کتاب منتشر شده است .
9.ناصر کشاورز :
نمی شود از بهترین نویسندگان کتاب کودک ایرانی حرف بزنیم و از ناصر کشاورز نامی نیاوریم.ایشان بیشتر به سرودن شعر های ساده و کوتاه و جذاب معروف اند .از ناصر کشاورز بیش از160 عنوان کتاب منتشر شده است و یکی از پرکارترین شاعران ادبیات کودک ایران است.اولین کتابی که از ناصر کشاورز منتشر شد من و مرغابی ها نام داشت.
10.حمیدرضا شاه آبادی :
حمید رضا شاه آبادی از دیگر نویسندگان موفق ایرانی است که تاریخ و داستان را باهم ادغام کرده است.شاه آبادی پژوهش های تاریخی نیز در کارنامه خود دارد ،آثار مختلف او مثل لالایی برای دختر مرده موفق شد تا راهش را به فهرست کتابخانه مونیخ باز کند.
سخن نهایی
ادبیات کودک و نوجوان به معنی واقعی آن یعنی نوشته هایی که در آن حس و حال کودکانه حاکم باشد،ایرانیان از قدیم به امرتربیت کودک توجه ویژه ای داشتند به طوری که کمتر نوشته ی ادبی را می توان یافت که به ضرورت آن اشاره نکرده باشد .در این مقاله سعی داشتیم بهترین و برجسته ترین نویسندگان ایرانی را معرفی کنیم.